OM HANNA WIDERSTEDT

KONTAKTA MIG

 
 
 
 

Om mig


Född i jungfruns tecken den 2 september 1991 i ett tomt Vallentuna spenderade jag min barndom att teckna och skapa en värld jag hellre ville leva i.
Mobbing, självhat och utanförskap var min vardag som liten 8-åring.
När jag skapar blir hela världen tyst, och jag kan uttrycka mig på ett sätt jag inte kan med ord. Kanske är det min ADHD-hjärna som spökar.


I våras släppte jag min självbiografi "Till mina torskar" för att avsluta mitt kapitel i Berlin.
En utmaning, men det bästa valet jag gjort för jag tror att ärlighet är nummer ett för att vi själva ska må bra. 
Efter sju som sexarbetare kände jag att mitt liv inte var värt att leva. Jag planerade mitt självmord. Det var en skön känsla att veta att det är slut snart.
Som ni förstår hände detta inte, och det tackar jag kaninen Ester för.

Efter ett kaotiskt och destruktivt liv i Tyskland åkte jag hem. Det var inte en dans på rosor, jag fick kämpa mig fram för att komma in i det svenska systemet. Ibland ville jag ge upp, men tack Hanna Widerstedt att du inte gjorde det. 


Min första sålda tavla minns jag som igår.
En ungdomskärlek blev påtvingad att köpa en liten A4 i mixteknik. Det var en märklig filur som motiv. En abstrakt hund med röd bakgrund. Han hade stora öron minns jag. Extremt stora och en tröja där det stod "shoot me" på.
"Okej, men jag ska ha en ram till" sa han efter timmars tjat. Det här var en tavla som inte var välkommen, men mitt 15-åriga jag blev helt ifrån mig.
Jag var så stolt.


Det var dock 2013 jag började skapa på allvar. Panikångest och GAD knackade på dörren och jag hade så mycket ångest att jag inte ens kunde lämna lägenheten. Ångesten åt upp mig inifrån, jag blev sjukskriven i sex månader.
Det enda som inte gav mig en panikattack var skapandet. Alla vakna timmar spenderades åt att måla, skulptera eller skriva.
Konsten blev min vän, min fiende och kärleken i livet. Idag har vi en stabil och lugn relation.

Hur jag skapar konst


Jag börjar alltid med en snabb skiss, mitt huvud är precis som canvasen helt blank. Sedan blir det färger. Alltid olika beroende på vilken färg jag dras till mest den dagen. 
Kanske är jag gul idag, eller lila? 
Line-art kommer på tredje plats. Alla linjer ska vara perfekta - men också fyllda med liv. 
Min favoritdel av konstskapandet är skuggorna, jobbar jag i akvarell är det minst 20 tunna lager för maximal effekt. Här får din tavla liv.
Pricken över i:et, eller cherry on the top - detaljer !
Det är denna del som tar absolut längst tid. Ibland veckor av arbete. Jag vill alltid ha en speciell känsla när jag skapar, så det kan hända att en tavla får några veckors paus innan jag fortsätter.
Detaljerna är viktigast - det är när den sista pricken satts dit som jag är nöjd. 100% känsla att NU är den klar."Abstrakt" mixteknik på canvas